Hiacc homepage
Domoticasystemen Domino

Domino productinformatie en programmering

Decentrale intelligentie drukt de instapprijs

Domino maakt gebruik van decentrale intelligentie. Dit betekent dat er geen controlemodule nodig is om het systeem te laten opereren. Dat heeft meteen een positief effect op de instapprijs en het maakt het systeem zeer geschikt voor kleinere installaties. Desondanks kan het systeem via DFCP4 centraal functioneren.

Ingang- en uitgangmodules

Domino beschikt over een aantal ingangsmodules en een aantal uitgangsmodules. Deze bestaan in modulaire uitvoering maar ook in de vorm van inbouwmodules voor decentrale opstelling. Er kunnen tot 254 ingangsmodules en 254 uitgangsmodules op een Domino-systeem aangesloten worden.

brandbeveiliging, camerabewaking, temperatuurregeling zijn maar enkel voorbeelden van domotica

Het systeem beschikt over een brede waaier aan moduletypes:

 1. Schakelmodules
 2. Dimmermodules
 3. Motorstuurmodules
 4. Digitale ingangsmodules
 5. Analoge ingangsmodules
 6. Temperatuurmeetmodules
 7. Modules voor IR-afstandsbediening
 8. ...

Ook zijn een aantal specifieke modules ter beschikking:

 1. GSM-module
 2. Meteo-module
 3. DMX-module
 4. Module voor draadloze RF-bedieningen (Enocean)
 5. Tijdsklokmodules
 6. Voorkeurschakelingmodules
 7. Muziekmodules
 8. ...

Een basis Domino configuratie

Opgebouwd uit:

 1. Een Domino voedingsmodule DF-PW2 (capaciteit tot voeden van 50 Domino-modules)
 2. Eén of meerdere uitgangsmodules
 3. Eén of meerdere ingangsmodules
 4. De Domino bus (2-draads)

Bekabeling

Voor de bekabeling van de Domino-bus zijn er 2 geleiders nodig. Hiervoor kan een standaardkabel gebruikt worden zoals SVV of LIYY (of VOB-ST in de schakelkast). De Domino-bus hanteert een vrije bus-topologie. Dit betekent dat het bustraject vrij kan gekozen worden. De typische afstand van de Domino-bus voor huishoudelijke toepassingen is ca. 1000 meter.

Voor tertiaire- en utilitaire toepassingen adviseren we om het Contatto-bus-systeem toe te passen.

Programmatie

De programmatie gebeurt met het bijhorende softwareprogramma BD-tools. BD-tools laat toe om via eenvoudige sleutelfuncties het systeem te programmeren. Deze functies worden in de voorziene Editor ingegeven.

Zodra het programma volledig is opgebouwd, wordt het doorgestuurd naar het Domino-systeem via de communicatie interface bvb van het type DF-RS of LAN.

Systeemdiagnose

BD-tools beschikt over een grafische supervisor. Met deze tool kan de status van alle geconnecteerde modules bekeken worden en kan de activatie van de ingangen of dimmerniveau's gevisualiseerd worden. Ook kunnen uitgangen rechtstreeks aangestuurd worden. De grafische supervisor is enkel bedoeld als controle- en diagnosehulpmiddel voor de installateur/integrator waarbij een vlotte systeemopstart wordt gegarandeerd.

Bedieningen voor de gebruiker:

BD-graph is het softwarepakket dat de gebruiker de mogelijkheid biedt om de installatie centraal te bedienen via PC of een mobiel toestel. Deze tool laat de installateur toe om grafische bedieningsschermen met eventueel plattegronden aan te maken. De lay-out kan hierbij vrij ontworpen worden.

Een ruime bibliotheek aan grafische bedienings- en visualisatie-elementen zijn voorzien om tot een mooi en dynamisch ogend geheel te komen. Om bediening en visualisatie mogelijk te maken dient de communicatie-interface op de installatie aangesloten te zijn.

DF-WEB

Het Domino-systeem kan uitgebreid worden met een DF-WEB module. Via deze web-server-module kan de gebruiker via zijn standaard web-browser het systeem bedienen en visualiseren.

Het groot pluspunt is dat de gebruikersschermen voor de DF-WEB-module eveneens worden opgebouwd met de BD-graph software. Je kan moeiteloos grafische schermen voor seriëel gebruik omzetten voor gebruik met DF-WEB.

Via DF-WEB kunnen naast de klassieke sferen ook dynamische scenery's aangeboden worden. Dit zijn voor de gebruiker instelbare sferen die via de WEB-interface kunnen geconfigureerd worden. Ook kunnen sturingen door kloktijden en scedule aangeboden en beheerd worden (via klokmodule DF-CLK3).

iphone & ipad

iPhone & iPad

Via de ‘plug & play’ bedieningsinterface worden iPhone- en iPad-aanstuurpunten naadloos gekoppeld.

Extenties DFCP4

Voor uitgebreide sturingen beschikt het Domino-systeem ook over een zeer krachtige controlemodule (zoals MCP4 bij Contatto). Deze controlemodule is optioneel en wordt dan eveneens met de Domino-bus verbonden. De module laat toe om zeer doorgedreven functionaliteiten aan te bieden. De extra functies voorzien in deze controlemodule zijn dan bijkomend aan de reeds voorziene decentrale functies.

Hierdoor is Domino een ideale instapoplossing met decentraal karakter. Weliswaar met uitbreidingsmogelijkheden om tot de verwerkingskracht te komen van een centraal stuursysteem.


Contacteer onsCatalogusProgrammeertoolsService na verkoop


BDWizard

BDWizard is een programmeertool voor Domino waarbij men eenvoudig met drag en drop uw domotica installatie kan programmeren.

Met deze tool heb je zeker geen voorkennis nodig in bepaalde programmeertalen.

Gratis te downloaden bij programmeertools onder Domino.

https://www.youtube.com/watch?v=xAu82cpxfI0

>>

Alle blogberichten

Flockdesign & KLA-4 Communicatie